Υπουργείο   Επικοινωνία   Χάρτης ιστότοπου

Languages

  • Ελληνικά
  • English

Main menu

Ευρω-μεσογειακή Βιομηχανική Συνεργασία

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, δια της Διεύθυνσης Βιομηχανικής Πολιτικής / Τμήμα Βιομηχανικής Πολιτικής & Διεθνών Βιομηχανικών Σχέσεων, παρακολουθεί την πρόοδο υλοποίησης της Ευρω-Mεσογειακής Βιομηχανικής Συνεργασίας η οποία αποτελεί διακριτό τομεακό άξονα της Ευρω-Mεσογειακής Εταιρικής Σχέσης / Ένωση για τη Μεσόγειο (Union for the Mediterranean), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτνίασης που είναι το πλαίσιο για τις σχέσεις και την περιφερειακή συνεργασία της Ε.Ε. με τις γειτονικές χώρες στο Νότο και την Ανατολή.

Βασικός στόχος της Ευρω-Mεσογειακής Βιομηχανικής Συνεργασίας είναι η οικοδόμηση συνθηκών ευημερίας στις δύο πλευρές της Μεσογείου για όλους τους εταίρους, τα 28 κράτη –μέλη της Ε.Ε. και τους εταίρους τους στο Μεσογειακό χώρο: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Μονακό, Παλαιστίνη, (Συρία), Τουρκία, Τυνησία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί αρμόδιοι για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας συναντώνται ανά διετία προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο της εταιρικής σχέσης και να υιοθετήσουν πρόγραμμα εργασίας με τις προτεραιότητες για τα επόμενα δύο χρόνια, κυρίως στους εξής τομείς:

  • Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
  • Προώθηση της επιχειρηματικότητας
  • Ενίσχυση του καινοτομικού δυναμικού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Προώθηση των αρχών της ευρωπαϊκής πράξης για τις μικρές επιχειρήσεις (Small Business Act)
  • Διεύρυνση της κοινής ευρω-μεσογειακής αγοράς για τα βιομηχανικά προϊόντα

Τη συνολική ευθύνη συντονισμού και παρακολούθησης υλοποίησης της ευρωμεσογειακής συνεργασίας καθώς και υποστήριξης των υπουργικών συνόδων έχει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωμεσογειακή Βιομηχανική Συνεργασία στην οποία εκπροσωπούνται όλες οι συμμετέχουσες χώρες.

Διαβάστε εδώ την Κοινή Υπουργική Δήλωση και το Πρόγραμμα Εργασίας 2014-16 της Ευρω-μεσογειακής Βιομηχανικής Συνεργασίας.

Ο σύνδεσμος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρω-Mεσογειακή Βιομηχανική Συνεργασία