Υπουργείο   Επικοινωνία   Χάρτης ιστότοπου

Languages

  • Ελληνικά
  • English

Main menu

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ)

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ / BSEC Black Sea Economic Co-operation) ξεκίνησε το 1992 ως άτυπη Διακυβερνητική «Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου» και μετετράπη σε διεθνή οικονομικό οργανισμό με έδρα την Κωνσταντινούπολη την 1.5.1999, με βασικό στόχο την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας. Η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος, συμμετέχει ενεργά εξ’ αρχής και υποστηρίζει λειτουργικά  δύο Συνδεδεμένα Σώματα του Οργανισμού: την Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου στη Θεσσαλονίκη και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου στην Αθήνα, ενώ συγχρόνως δημιούργησε στη Μόνιμη Διεθνή Γραμματεία του Οργανισμού το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, με σκοπό την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Γεωγραφικά, η περιοχή του ΟΣΕΠ καλύπτει μια περιοχή περίπου 20 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων σε δύο ηπείρους, περιλαμβάνοντας κράτη της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου και των Βαλκανίων, αντιπροσωπεύοντας 330 εκατομμύρια κατοίκους και αποτελώντας το μεγαλύτερο «διάδρομο» μεταφορών και μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη. 

Η διακυβερνητική συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ, συντονίζεται από την ανά εξάμηνο Προεδρία, που αναλαμβάνεται από τα Κράτη-Μέλη (Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία) κατά αλφαβητική σειρά και περιλαμβάνει τακτικές και έκτακτες συνόδους των Συμβουλίων Υπουργών Εξωτερικών, συνεδριάσεις της Επιτροπής Υψηλών Αξιωματούχων και συναντήσεις των τομεακών Ομάδων Εργασίας. Οι Ομάδες Εργασίας αφορούν τη συνεργασία στους παρακάτω συγκεκριμένους τομείς: Γεωργία και Γεωργική Βιομηχανία, Τραπεζικό και Χρηματοοικονομικό, Πολιτισμό, Εκπαίδευση, Τουρισμό, Ενέργεια, Προστασία Περιβάλλοντος, Υγεία και Φαρμακευτική Βιομηχανία, Επιστήμη και Τεχνολογία, Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, Εμπόριο και Οικονομική Ανάπτυξη, Τελωνεία, Μεταφορές, Θεσμικής Ανανέωσης και Χρηστής Διακυβέρνησης, Καταπολέμηση Εγκληματικότητας, Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών. Η χώρα μας Προήδρευσε από 1.11.2010 έως 30.4.2011 και εκ νέου από 1.7.2014 έως 31.12.2014.

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, ως διάδοχος του ΕΟΜΜΕΧ, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 4038/2-2-2012, έχει αναλάβει και την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ομάδα Εργασίας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του ΟΣΕΠ, την οποία έως τότε κατείχε ο ΕΟΜΜΕΧ. Η Ομάδα αυτή, η οποία παρακολουθείται από το Τμήμα Βιομηχανικής Πολιτικής & Διεθνών Βιομηχανικών Σχέσεων της Δ/νσης Βιομηχανικής Πολιτικής, συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο κατά τη διάρκεια της εκάστοτε Προεδρίας, συνήθως κατά τους μήνες Μάϊο και Δεκέμβριο.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στους ηλεκτρονικούς συνδέσμους:

http://www.bsec-organization.org/Pages/homepage.aspx

και

http://www.mfa.gr/exoteriki-politiki/i-ellada-stous-diethneis-organismous/osep.html