Υπουργείο   Επικοινωνία   Χάρτης ιστότοπου

Languages

  • Ελληνικά
  • English

Main menu

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ OPPI UNTRACHT

ΤΙΤΛΟΣ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: OPPI UNTRACHT

ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΗΣ: Δ . Π ΒΑΚΑΤΑΤΣΗΣ

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1986

Ένα βασικό εγχειρίδιο για χρήση των τεχνιτών σχετικό με τις Μεθόδους Μορφοποίησης και Διακόσμησης των Μετάλλων.

Με τις πρώτες του γνώσεις σχετικά με τα μέταλλα και με τη δεξιότητα που απόκτησε στο χειρισμό τους, ο άνθρωπος άρχισε να δημιουργεί τον πολιτισμό Ξεκινώντας από το χάλκινο τσεκούρι του προϊστορικού, πρωτόγονου ανθρώπου, η τεχνολογία προόδευε ως προς τη χρήση των μετάλλων μέχρι που έφθασε στο σημείο να δημιουργήσει ένα μεταλλικό όχημα, με το οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος θα προχωρήσει αναμφίβολα στην εξερεύνηση των άλλων πλανητών του ηλιακού συστήματος.

Τέτοια αντικείμενα, ακόμα και σε πρωτόγονη στάθμη, θα ήταν αδύνατο να έχουν γίνει χωρίς την ανάπτυξη της επιστήμης της μεταλλουργίας, της τέχνης της εξαγωγής μετάλλων από ορυκτά, του καθαρισμού τους, της ανάμιξής τους και της επεξεργασίας με τρόπο που να ικανοποιούν τις ανάγκες και την φαντασία του ανθρώπου.

Σε όλη την έκταση του βιβλίου, ο αναγνώστης θα βρει σκόρπιες - δίπλα στα δείγματα σύγχρονης δουλειάς - φωτογραφίες ιστορικών διακοσμητικών κομματιών που αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα τεχνικών του παρελθόντος. Το ότι μερικά από αυτά έχουν μία εντυπωσιακά μοντέρνα γραμμή δεν είναι εκπληκτικό όταν κατανοήσει κανείς τους λόγους στους οποίους οφείλεται αυτό το φαινόμενο: τα σχέδια και οι επεξεργασίες είναι κατάλληλα για το υλικό και για τον τρόπο κατασκευής. Η βασική αυτή παραδοχή, που ήταν εμπειρικά αποδεκτή από τους χειροτέχνες όλων των εποχών, έχει ανεκτίμητη αξία . Η μελέτη των, έργων του παρελθόντος έχει αξία ως πηγή έμπνευσης, ως μάθημα σχετικό με το πώς λύνονται τα προβλήματα και ως μέσο ανάπτυξης του πιο επιθυμητού ιδιώματος του τεχνίτη: της ταπεινοφροσύνης. Οι σύγχρονοι τεχνίτες δεν έρχονται στον κόσμο σαν ολοκληρωμένες, ανεξάρτητες προσωπικότητες, ούτε τα έργα τους έχουν πάντα μοναδικό χαρακτήρα. Καθένας μας έχει δεσμούς με το παρελθόν του οποίου είμαστε προϊόντα, τουλάχιστο σε όσο βαθμό είμαστε και θεμέλια του μέλλοντος.