ΤΙΤΛΟΣ: ΤΟ ΤΡΕΧΑΝΤΗΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ- ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΗΒΑΣ
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 1986
Οι κατασκευές από ξύλο στην ελληνική λαϊκή παράδοση παρουσιάζουν κατά τη γνώμη μας μεγάλο ενδιαφέρον στη συνθετική, οικοδομική και αισθητική τους αξία τις συναντάμε άλλοτε σαν τμήματα μιας συνολικότερης κατασκευής (στέγες, πατώματα, εσωτερικές επενδύσεις, σαχνισιά, σκάλες, κουφώματα κλπ.) και άλλοτε σαν ολοκληρωμένες κατασκευές (καΐκια και βάρκες, τέμπλα, κάρα) ή σαν αντικείμενα μικρότερης κλίμακας (έπιπλα, αγροτικά και άλλα εργαλεία κλπ.).
Πιστεύουμε, από όλα τα παραπάνω, ότι στις θαλασσινές κατασκευές εμφανίζεται μια σημαντική ιδιαιτερότητα: Μόνο στα καΐκια, η μορφή και η κατασκευή τους επιβάλλεται απόλυτα από τη δυναμική τους χρήση. Η κίνηση στην επιφάνεια της θάλασσας, οι απαιτήσεις σε ευστάθεια, γενικότερη ασφάλεια, ικανότητα φορτίου και ταχύτητα είναι τα βασικά ζητούμενα στη χρήση τους.
Στόχος της εργασίας υπήρξε η διερεύνηση της κατασκευής του τρεχαντηριού, σαν τον επικρατέστερο και γνωστότερο τύπο καϊκιού για αρκετό καιρό στον ελληνικό χώρο. Η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσα από μια αναλυτική καταγραφή της κατασκευής και συμπληρώνεται με στοιχεία γύρω από την ιστορία του τρεχαντηριού και των συγγενών του σκαριών, την ιστιοφορία του και τη χρήση του.