Υπουργείο   Επικοινωνία   Χάρτης ιστότοπου

Languages

  • Ελληνικά
  • English

Main menu

Γιάννης Κυριακού - Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας

Ο Γιάννης Κυριακού γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1985 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Louis Pasteur του Στρασβούργου, ενώ παράλληλα εργάστηκε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις Βρυξέλλες ως ασκούμενος στη Γενική Διεύθυνση VIII «Ανάπτυξη».

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1984 στο Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ως επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα εκμετάλλευσης και αξιοποίησης ορυκτού πλούτου.

Από το 1985 έως το 1993 έζησε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε ως Διευθυντής Ανάπτυξης στην Εθνική Επιτροπή Βιομηχανικών Ζωνών. Παράλληλα, συνέχισε την επαφή του με την Ελλάδα, διατελώντας επιστημονικός συνεργάτης στην ΕΕΤΑΑ, ενώ από το 1993, με την οριστική επιστροφή του, διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας – Γενική Γραμματεία Σχέσεων με Ευρωπαϊκή Κοινότητα και Διεθνείς Οργανισμούς και επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας.

Από το 1995 έως το 2000 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στην ΠΕΤΑ, Αναπτυξιακή Εταιρεία της Αυτοδιοίκησης, όπου συντόνισε σημαντικά αναπτυξιακά έργα και προγράμματα τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας.

Από το 2001 έως το 2008 εργάστηκε ως Διευθυντής του Τομέα των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στον Δημόσιο Τομέα και στις ΔΕΚΟ στη διεθνή συμβουλευτική εταιρεία PriceWaterhouseCoopers.

Από το 2008 έως το 2020 εργάστηκε στον ΣΕΒ, όπου κατείχε διαδοχικά τις θέσεις του Διευθυντή Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και του Διευθύνοντος Συμβούλου στην εταιρεία Μελετών και Ερευνών του φορέα, με την ονομασία «Στέγη της Ελληνικής Βιομηχανίας», με κύριο αντικείμενο την εκπόνηση προτάσεων πολιτικής στα πεδία ενδιαφέροντος της βιομηχανίας (τομεακές πολιτικές, έρευνα & καινοτομία, δεξιότητες, επιχειρηματικό περιβάλλον). Από το 2012 έως το 2018 διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντή του ΣΕΒ, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια ανέλαβε πρόεδρος στο ΙΒΕΠΕ, Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης του ΣΕΒ, με αντικείμενο την παροχή εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης των εργαζομένων στη βιομηχανία.

Το 2019 υπηρέτησε ως άμισθος Ειδικός Σύμβουλος στο Ιδιαίτερο Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, με καθήκοντα την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου όσον αφορά τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις της ελληνικής οικονομίας, τον προγραμματισμό και την αξιοποίηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Επενδυτικών Ταμείων, την εξέλιξη του κυβερνητικού έργου στους τομείς καινοτομίας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Ο Γιάννης Κυριακού είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά.