Υπουργείο   Επικοινωνία   Χάρτης ιστότοπου

Languages

  • Ελληνικά
  • English

Main menu

010 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΟΤΙΒΑ

ΤΙΤΛΟΣ : 010 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΟΤΙΒΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : Ανδρέας Δ. Ανατολίτης, Βίκυ  Μπούντη Χριστίνα  Ρούσση, Πέγκυ Ράπτου – Γύφτουλα  Γιάννης Π.  Γκίκας

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ : ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1990

'Όλοι  σχεδόν οι κλάδοι της  παραδοσιακής χειροτεχνίας-καλλιτεχνικής βιοτεχνίας  περικλείουν θησαυρούς από διακοσμητικά θέματα, πρωτότυπα και όμορφα.  Αυτός  o πλούτος των  διακοσμητικών στοιχείων θα πρέπει ν' αποτελεί  και τη στήριξη των  εμπνεύσεων  εκείνου του  παράγωγου και καλλιτέχνη,  πού θέλει να δημιουργεί προϊόντα σύγχρονα, αλλά  να μη ξεφεύγουν από το πνεύμα της παραδοσιακής λαϊκής μας τέχνης.

Στο  'ΛΑΧΟΥΡΙ'  είναι αφιερωμένο το τεύχος 10 των Ελληνικών Παραδοσιακών Μοτίβων.Το σχέδιο τούτο ,το λαχούρι, είναι από  τα πιο ελκυστικά και  αγαπητά μοτίβα στη λαϊκή μας παράδοση, που λίγο πολύ το έχουν χρησιμοποιήσει όλοι οι παλιοί μαστόροι .Το συναντάμε σε όλες σχεδόν τις μορφές της χειροτεχνίας. Άλλοτε το βρίσκουμε ανάμεσα στους έλικες και στα διάφορα στολίδια που κοσμούν τα γιλέκα και τα σιγκούνια στις εθνικές μας φορεσιές, σε χρυσό κορδόνι με την τεχνική των τερζήδων . Άλλοτε το συναντάμε πάνω στις ασημένιες ή τις μαλαμοκαπνισμένες πόρπες και τα κοσμήματα, πότε με την τεχνική του " φουσκωτού", πότε με την τεχνική του "σαβάτι" και πότε εγχάρακτο. Δεν λείπει ούτε από την ξυλογλυπτική, που άλλες φορές μόνο του κι άλλες φορές σε συνδυασμό με πολύμορφα σχέδια, κοσμεί τις παλιές κασέλες, τα τέμπλα των εκκλησιών και ακόμα τις ρόκες και τις καλτσοβελόνες. Εκεί όμως που συναντιέται περισσότερο είναι στις στάμπες. Σκαλισμένο περίτεχνα , πάνω σ' ένα κομμάτι επίπεδο ξύλο, το λαχούρι και επαναλαμβανόμενο με την τεχνική των χειροποίητων σταμπωτών, πάνω στα διάφορα υφάσματα, ήταν το βασικό στοιχείο στη δημιουργία των περίφημων σταμπωτών κεφαλόδεσμων και υφασμάτων .

Αν θελήσουμε να ερευνήσουμε την προέλευσή του, τότε θα πρέπει να ανατρέξουμε στους Αλεξανδρινούς ή Ελληνιστικούς χρόνους.

Κάπου εκεί στα 327 π.Χ. όταν ο Μ. Αλέξανδρος εκυρίευσε την πόλη Ταξίλα των Ινδιών, που πολλοί συγγραφείς την ταυτίζουν με την πόλη Λαχώρη, ονομαστή για τα πολυτελή υφάσματά της τα γνωστά με την ονομασία λαχούρια. Από εκεί από τη Λαχώρη των Ινδιών , πέρασε μέσω της ανταλλαγής και του παντρέματος των δύο πολιτισμών, ανατολικού και Ελληνικού , το μοτίβο του λαχουριού στην Ελλάδα και οι Έλληνες τεχνίτες το αγκάλιασαν και το ενέταξαν ανάμεσα στα πιο διαδεδομένα παραδοσιακά μας μοτίβα.