ΤΙΤΛΟΣ : ΥΑΛΩΜΑΤΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΑΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ SEGER
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ : Μ. ΜΑΓΓΑΝΑΡΗ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Μ. ΤΣΑΠΟΓΑ ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ : 2007
Tο βιβλίο αυτό, που η έκδοσή του χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUREKA-YALOMATA στο πλαίσιο της δράσης του ΕΛΚΕΑ «κατάρτιση και μεταφορά τεχνογνωσίας στις ΜΜΕ κεραμικής», είναι ένας πλήρης τεχνικός οδηγός σύνθεσης, παρασκευής, τροποποίησης και ελέγχου των κεραμικών υαλωμάτων.
Κεραμικό υάλωμα ονομάζεται το υαλώδες επίχρισμα στην επιφάνεια του κεραμικού το οποίο του προσδίδει στεγανοποίηση, αισθητική αναβάθμιση και βελτίωση της αντοχής του. Η κύριες πρώτες ύλες για την παρασκευή του είναι πυριτικό, καολίνης, άστριος, βόρακας, ανθρακικό ασβέστιο, φρίτες μολύβδου. Το άψητο υάλωμα που αποτελείται από μείγματα οξειδίων - με κυριότερα τα οξείδια πυριτίου αργιλίου, μολύβδου , νατρίου , καλίου, ασβεστίου – υπό μορφή αιωρήματος προσκολλάται στην επιφάνεια του μπισκότου και ύστερα από έψηση μετατρέπεται σε ψημένο υάλωμα.
Κάθε υάλωμα αποτελείται από συγκεκριμένες ποσότητες οξειδίων ανεξάρτητα από τον τρόπο που παρασκευάστηκε και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν. Με βάση αυτή την αρχή ο Seger όρισε με τη φόρμουλά του την ταυτότητα του γυαλιού, δηλαδή τον ποιοτικό και ποσοτικό ρόλο των οξειδίων στις ιδιότητες του υαλώματος. Με βάση τη φόρμουλα Seger μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα συγκεκριμένο υάλωμα χρησιμοποιώντας διαφορετικές πρώτες ύλες ή ακόμα να προσδιορίσουμε τη θερμοκρασία έψησής του. Το κεραμικό υάλωμα μπορεί να χρωματιστεί με διάλυση σε αυτό μικρής ποσότητας χρωστικών οξειδίων ή πυροχρωμάτων. Η κάθε χρωστική ουσία, ανάλογα με το ποσοστό της και τη σύνθεση του υαλώματος, δίνει διαφορετικούς χρωματισμούς στο υάλωμα. Δίδεται η αναγκαία θεωρητική γνώση της χημείας και της τεχνολογίας κεραμικής ώστε να κατανοηθεί η εφαρμογή της φόρμουλας Seger. Περιγράφονται όλα τα πιθανά ελαττώματα υαλωμάτων και οι τρόποι διόρθωσης. Τέλος δίνονται πίνακες ορίων για την διασφάλιση της μη τοξικότητας των υαλωμάτων.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί συγχρόνως πηγή πληροφοριών για τον μέσο πολίτη που επιθυμεί να λάβει γενική γνώση για τα παραπάνω θέματα, αλλά και εργαλείο συμβουλής για έναν επαγγελματία ερευνητή.