Υπουργείο   Επικοινωνία   Χάρτης ιστότοπου

Languages

  • Ελληνικά
  • English

Main menu

Υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Βιομηχανία: Ενίσχυση της εθνικής αυτονομίας, προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής Διανοητικής Ιδιοκτησίας και ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης Δεξιοτήτων στη Βιομηχανία (2025)

Υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Βιομηχανία: Ενίσχυση της εθνικής αυτονομίας, προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής Διανοητικής Ιδιοκτησίας και ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης Δεξιοτήτων στη Βιομηχανία

 

Με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και σε εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία (Στρατηγικοί Στόχοι ΣΚ2 - Καινοτομία, ΣΚ5 - Ανθρώπινο Δυναμικό και Δεξιότητες και ΣΚ1 – Ανταγωνιστικότητα) ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2023 το έργο TSIC-RoC-19008 υπό τον τίτλο «Industrial EcosystemsSupporting the implementation of the Greek National Industrial Strategy» - «Βιομηχανικά Οικοσυστήματα – Υποστήριξη στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Βιομηχανία».

Το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2025 και αποτελεί ανταπόκριση και ικανοποίηση (3) διακριτών πρωτοβουλιών του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Βιομηχανία (των Π3. Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης Δεξιοτήτων για τη Βιομηχανία,  Π4. Ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας και ανταγωνιστικής πρωτοπορίας και Π41. Αναβάθμιση Εθνικού συστήματος Διανοητικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) και αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια της Χώρας για την προώθηση της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου παραγωγικού και βιομηχανικού προτύπου.

Το έργο διαρθρώθηκε σε τρείς Πυλώνες όπου τα αντίστοιχα παραδοτέα/ ανά πυλώνα παρέχουν ένα σύστημα προτάσεων, δράσεων και προτεινόμενων πρωτοβουλιών για κάθε ένα από τα πεδία αυτά. Ειδικότερα το εν λόγω έργο εξετάζει:

  1. Την ενίσχυση της παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, διεθνοποίησης και ανθεκτικότητας τριών επιλεγμένων Βιομηχανικών Οικοσυστημάτων (Αγροδιατροφή, Κατασκευαστικά – Δομικά Υλικά, Υγεία – Φάρμακα) ιδιαίτερα σημαντικών για την ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή οικονομία -  Πυλώνας (Ι), όπου εξετάζονται και παρέχονται συστάσεις για την ανθεκτικότητα των τριών στρατηγικών για την Ελληνική Οικονομία αλυσίδων αξίας της αγροδιατροφής, των φαρμάκων / υγείας και των κατασκευαστικών / δομικών υλικών. Οι αλυσίδες αυτές, εκτός από σημαντικό ποσοστό της παραγωγικής βάσης, εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμικότητα ως προς την εξωστρέφεια την καινοτομία και την ψηφιοποίηση τους.
  2. Την αναδιάρθρωση και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Διανοητικής και Βιομηχανικής ιδιοκτησίας (IIP) – Πυλώνας (ΙΙ), όπου εξετάζονται οι συνθήκες και προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του Εθνικού συστήματος Διανοητικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Ο πυλώνας καταλήγει σε μία δομημένη και εστιασμένη πρόταση για τον καλύτερο συντονισμό, συνεργασία και εμπλουτισμό του συστήματος προς όφελος των επιχειρήσεων και εν γένει επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
  3. Τις ανάγκες ενίσχυσης της παρεχόμενης τεχνικής εκπαίδευσης με βασική προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών της  πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και του εν γένει νέου Παραγωγικού προτύπου – Πυλώνας (ΙΙΙ). Ο Πυλώνας αυτός είναι αφιερωμένος στην διαμόρφωσή μίας συστηματικής πρότασης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ανθρωπίνων πόρων που παρατηρούνται μετ΄ επιτάσεως στην παραγωγική βάση. Ελλείψεων που αφορούν σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο των τεχνικών και βιομηχανικών δεξιοτήτων  οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα της προσπάθειας ανάπτυξης και ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και μεθόδων παραγωγής στην παραγωγική βάση.

Το έργο υλοποιήθηκε υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας από την Deloitte σε συνεργασία με παραγωγικούς και επιχειρησιακούς εταίρους και με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Reform) στο πλαίσιο του Technical Support Instrument.

Αναλυτική παράθεση των βασικών συμπερασμάτων, προτάσεων και ευρημάτων των ανωτέρω Πυλώνων παρατίθεται στη δημοσιευμένη στον σχετικό ισότοπο της ΕΕ – DG Reform έκθεση, η οποία έχει ανωνυμοποιηθεί για λόγους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του GDPR.