«ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜμΕ» ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣΠΑ (2007 - 2013)
Η ΓΓΒ - Δ/νση ΜμΕ ανέλαβε μετά τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. (2012) τη συνέχιση των δράσεων του έργου «Εθνικού Παρατηρητηρίου των ΜΜΕ» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2007-2013). Το «Εθνικό Παρατηρητήριο για τις ΜμΕ» είχε ξεκινήσει με το Γ' ΚΠΣ με στόχο τη συστηματική καταγραφή, παρακολούθηση και επεξεργασία ποσοτικών και ποιοτικών μεγεθών της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΜμΕ σε εθνικό, κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο, τη συγκέντρωση, επεξεργασία και διάχυση υπεύθυνης πληροφόρησης για την κατάσταση και τις προοπτικές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την ανάπτυξης χρηστικών και φιλικών "εργαλείων" και οδηγών διαχείρισης και λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων σε κρίσιμους τομείς ανάπτυξης των επιχειρήσεων.
Με το Εθνικό Παρατηρητήριο παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης των μεταβλητών της επιχειρηματικής δημογραφίας των ΜμΕ, καθώς και καταγραφής και ανάλυσης της εξέλιξης των τάσεων της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο σύγχρονο περιβάλλον με απώτερο στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη διατύπωση προτάσεων για τη διαμόρφωση πολιτικής.
Την περίοδο 2007-2013 το έργο συνεχίστηκε από τη ΓΓΒ με νέες εξειδικεύσεις δράσεις και δραστηριότητες προκειμένου να υποστηρίξει τις ανάγκες των ΜμΕ και τις σχεδιαζόμενες ευρωπαϊκές πολιτικές όπως αυτές καθορίζονται από την εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις π.χ. το Small Business Act. Ειδικότερα, έχουν υλοποιηθεί τα έργα:
Κλαδικές μελέτες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των δυο παραπάνω έργων: Κλαδικές Μελέτες (ΕΣΠΑ)
«ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜμΕ» ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Γ΄ΚΠΣ (2000 - 2006)
Το «Εθνικό Παρατηρητήριο για τις ΜμΕ» δημιουργήθηκε και λειτούργησε υπό την ευθύνη του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε.). Το έργο ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε στις 30.6.2009. Στο πλαίσιο του έργου εκπονήθηκε μεγάλος αριθμός μελετών και ερευνών όπως:
α) Θεματικές μελέτες - έρευνες: για την Ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων του προσωπικού των ΜΜΕ, για τη Διεθνοποίηση των αγορών και νέες μορφές συνεργασίας των ΜΜΕ, για τους Παράγοντες της αυτοαπασχόλησης και οι αντιλήψεις ανδρών και γυναικών, για τους Άξονες Στρατηγικής που συμβάλλουν στη δημιουργία επιτυχημένων ΜΜΕ, για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας και του βαθμού αποδοχής των πολιτικών και μέτρων στήριξης των ΜμΕ, έρευνα για την Μεταβίβαση και τη Διαδοχή των ΜΜΕ στην Ελλάδα, Συμβολή των χρηματοδοτικών ενισχύσεων στην τόνωση της επιχειρηματικότητας των ΜΜΕ, μελέτη για την Εταιρική - Κοινωνική Ευθύνη κ.α.
β) Κλαδικές μελέτες: για τη Διαφήμιση, τις Δραστηριότητες κέντρων κλήσεων, την Κατασκευή γυαλιού και προϊόντων από γυαλί, την Κατασκευή μεταλλικών κουφωμάτων, τις Υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού εφαρμογών, τις Υπηρεσίες τροφοδοσίας συνεστιάσεων /εκδηλώσεων (catering), την Κατασκευή εξοπλισμού ελέγχου των Βιομηχανικών Μεθόδων Παραγωγής, τις Εκτυπώσεις και Συναφείς Δραστηριότητες κ.ά
γ) Οδηγοί (Εγχειρίδια για μικρομεσαίους επιχειρηματίες): για α) τα Δίκτυα Επιχειρηματικότητας (Networking) & Συστήματα-Συστάδες Επιχειρήσεων (Clustering), β) την Καινοτόμο επιχειρηματικότητα και γ) Πράσινη Επιχειρηματικότητα για τις ΜME.
δ) Περιφερειακές Μελέτες: για τον Προσδιορισμός της επιχειρηματικής φυσιογνωμίας και των δεικτών επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΜμΕ.
ε) Ετήσιες εκθέσεις ανταγωνιστικότητας ΜΜΕ: για τα έτη 2006 - 2007 - 2008.
Με την συγχρηματοδότησης της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Στήριξης ΜμΕ.